Prírodnú rezerváciu Udava dnes oficiálne rozšírili

23.06.2005 Celý región

Osadné/Snina 23. júna (TASR) - Osadením stå pov, tabúľ a slávnostným krstom vyvrcholilo dnes v obci Osadné v Sninskom okrese rozšírenie Prírodnej rezerv...
Osadné/Snina 23. júna (TASR) - Osadením stå pov, tabúľ a slávnostným krstom vyvrcholilo dnes v obci Osadné v Sninskom okrese rozšírenie Prírodnej rezervácie Udava z pôvodných 50 na 400 hektárov.

\"Je to unikátny jedľovo-bukový les, jeden z najcennejších v Národnom parku Poloniny a našom snahou je, aby sme toto cenné územie zachránili pred hospodárením a nechali v ňom prírodu pracovať bez človeka, \" uviedol dnes pre TASR Viliam Bartuš z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk Východné Karpaty.
Návrh na rozšírenie rezervácie, ktorá sa rozprestiera v Národnom parku (NP) Poloniny, podali lesoochranári ešte pred 4,5 rokom. V ich snahe ich podporovala aj Správa NP Poloniny.
Rezervácia je unikátom, hlavne v západnej Európe už obdobné lesy neexistujú. V rezervácii sa zachovalo množstvo významných rastlinných a živočíšnych druhov. Žijú v ňom napr. všetky druhy európskych ďatľov.
V rozšírenej rezervácii nebudú už lesohospodári ťažiť drevo, poľovníci poľovať a pod. \"Pre širokú verejnosť sa však nič podstatné nemení, nesmú v nej ale zbierať lesné plody, \" doplnil Bartuš.
 

Vyberte región

mark